Laktoferyna
Laktoferyna to naturalny składnik przewodu pokarmowego, wspierający rozwój bakterii probiotycznych. Ten naturalny nawóz zasługuje na miejsce w Twojej diecie!
Laktoferyna posiada zdolność wiązania żelaza i tworzenia z nim odwracalnych kompleksów poprzez przejście w hololaktoferynę, co bezpośrednio przekłada się na spowolnienie namnażania złych bakterii [1].
Laktoferyna powoduje wzrost ruchliwości bakterii, co utrudnia im tworzenie biofilmu – rozbudowanej kolonii bakterii, która najczęściej pokrywa się wieloma substancjami, które izolują ją od działania antybiotyków i leków [1].
Najwięcej laktoferyny znajduje się w siarze i mleku matki – jest to bardzo istotne dla noworodków, których układ pokarmowy jest niedojrzały. Stanowi ona dla nich płaszcz ochronny, który wspiera organizm noworodka przed niebezpieczeństwami świata zewnętrznego [1].
[1] https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/8523/Przemys%c5%82aw%20Gajda-Morszewski%2c%20Klaudyna%20%c5%9apiewak%2c%20Laktoferyna%20%e2%80%93%20bia%c5%82ko%20multipotencjalne.pdf?sequence=1&isAllowed=y