Probiotyki
Według definicji WHO probiotyki to żywe mikroorganizmy. Można je znaleźć w jogurtach i innych sfermentowanych produktach spożywczych, suplementach diety i produktach kosmetycznych.
Probiotyki mogą zawierać różne mikroorganizmy. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego należące do grup Lactobacillus i Bifidobacterium, które w 90% składają się na mikrobiotę jelit. Jako probiotyki stosuje się także drożdże, takie jak Saccharomyces boulardii [1]
NASZE SZCZEPY
Lactobacillus rhamnosus GG
to naturalny składnik mikrobiomu jelitowego człowieka. Skuteczność szczepu została potwierdzona w badaniach klinicznych, a on sam posiada wiele rekomendacji.
Przeprowadzono ponad 500 badań klinicznych, w tym także z udziałem wcześniaków i noworodków z niską masą urodzeniową [2]. Dodatkowo zakłada się, że szczep posiada zdolność przeżywania w przewodzie pokarmowym i kolonizowania go, dzięki czemu przywrócona może zostać równowaga mikroflory jelitowej [2].
Należy on do jednych z najbardziej przebadanych mikroorganizmów probiotycznych.
Lactobacillus rhamnosus stosowany jest najczęściej podczas antybiotykoterapii [3]
Lactobacillus rhamnosus GG występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym dziecka
Właściwości: [3]
- Odporny na kwasy i żółć
- Duża zdolność kolonizacji na poziomie śluzówki
- Wspiera rozwój prawidłowych bakterii w jelicie
Saccharomyces boulardii
To drożdże o właściwościach probiotycznych. Są one odporne na soki żołądkowe, co warunkuje ich przeżywalność w trudnych warunkach.
Ich właściwości potwierdzają liczne badania kliniczne. Najczęstszym wskazaniem do zastosowania Saccharomyces boulardii są biegunki poantybiotykowe I podróżne.
Dzięki Saccharomyces boulardii w jelicie grubym prawidłowo wchłaniana jest woda i elektrolity.
Właściwości:
- Nie traci probiotycznych właściwości przy antybiotykoterapii
Lactobacillus plantarum
- Bakterie z rodziny Lactobacillus powszechnie występują w produktach spożywczych fermentowanych. Po raz pierwszy zostały one wyizolowane z ludzkiej śliny. Naturalnie występują w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. W jelitach odpowiadają za przeprowadzanie fermentacji mlekowej, która wspiera rozwój [4].
- Lactobacillus plantarum to także podpora dla przewodu pokarmowego podczas przyjmowania m.in. niesterydowych leków przeciwzapalnych czy antybiotyków.
Bifidobacterium breve
- Bakterie Bifidobacterium to główne składniki zdrowej flory bakteryjnej. Cechują je istotne właściwości probiotyczne. Wytwarzają one kwas mlekowy i octowy, a to powoduje przewagę w rozwoju bakterii korzystnych nad niekorzystnymi.
[1] https://holsamed.pl/odpornosc-kryje-sie-w-jelitach-o-waznej-roli-mikrobioty/
[2] https://pharmabest.pl/loggic-lactobacillus-rhamnosus-info/
[3] https://pharmabest.pl/loggic-lactobacillus-rhamnosus/
[4] https://testosterone.pl/wiedza/lactobacillus-plantarum-kompan-w-walce-z-ibs-i-nie-tylko/