Probiotyki

Według definicji WHO probiotyki to żywe mikroorganizmy. Można je znaleźć w jogurtach i innych sfermentowanych produktach spożywczych, suplementach diety i produktach kosmetycznych.

Probiotyki mogą zawierać różne mikroorganizmy. Najczęściej są to bakterie kwasu mlekowego należące do grup LactobacillusBifidobacterium, które w 90% składają się na mikrobiotę jelit. Jako probiotyki stosuje się także drożdże, takie jak Saccharomyces boulardii [1]

NASZE SZCZEPY

Lactobacillus rhamnosus GG

­to naturalny składnik mikrobiomu jelitowego człowieka. Skuteczność szczepu została potwierdzona w badaniach klinicznych, a on sam posiada wiele rekomendacji.

Przeprowadzono ponad 500 badań klinicznych, w tym także z udziałem wcześniaków i noworodków z niską masą urodzeniową [2]. Dodatkowo zakłada się, że szczep posiada zdolność przeżywania w przewodzie pokarmowym i kolonizowania go, dzięki czemu przywrócona może zostać równowaga mikroflory jelitowej [2].

Należy on do jednych z najbardziej przebadanych mikroorganizmów probiotycznych.

Lactobacillus rhamnosus  stosowany jest najczęściej podczas antybiotykoterapii [3]

Lactobacillus rhamnosus GG występuje naturalnie w przewodzie pokarmowym dziecka  

Właściwości: [3]

  • Odporny na kwasy i żółć
  • Duża zdolność kolonizacji na poziomie śluzówki
  • Wspiera rozwój prawidłowych bakterii w jelicie

Saccharomyces boulardii

To drożdże o właściwościach probiotycznych. Są one odporne na soki żołądkowe, co warunkuje ich przeżywalność w trudnych warunkach.
Ich właściwości potwierdzają liczne badania kliniczne. Najczęstszym wskazaniem do zastosowania Saccharomyces boulardii są biegunki poantybiotykowe I podróżne.
Dzięki Saccharomyces boulardii w jelicie grubym prawidłowo wchłaniana jest woda i elektrolity.

Właściwości:

  • Nie traci probiotycznych właściwości przy antybiotykoterapii

Lactobacillus plantarum

  • Bakterie z rodziny Lactobacillus powszechnie występują w produktach spożywczych fermentowanych. Po raz pierwszy zostały one wyizolowane z ludzkiej śliny. Naturalnie występują w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. W jelitach odpowiadają za przeprowadzanie fermentacji mlekowej, która wspiera rozwój [4].
  • Lactobacillus plantarum to także podpora dla przewodu pokarmowego podczas przyjmowania m.in. niesterydowych leków przeciwzapalnych czy antybiotyków.

Bifidobacterium breve

  • Bakterie Bifidobacterium to główne składniki zdrowej flory bakteryjnej. Cechują je istotne właściwości probiotyczne. Wytwarzają one kwas mlekowy i octowy, a to powoduje przewagę w rozwoju bakterii korzystnych nad niekorzystnymi.

 

 

[1] https://holsamed.pl/odpornosc-kryje-sie-w-jelitach-o-waznej-roli-mikrobioty/
[2] https://pharmabest.pl/loggic-lactobacillus-rhamnosus-info/
[3] https://pharmabest.pl/loggic-lactobacillus-rhamnosus/
[4] https://testosterone.pl/wiedza/lactobacillus-plantarum-kompan-w-walce-z-ibs-i-nie-tylko/

Zobacz inne artykuły

Mikroflora jelitowa noworodka

Mikrobiom noworodka kształtuje się jeszcze przed narodzinami. Rodzaj porodu ma duży wpływ na jego dalszy rozwój i skład.

dowiedz się więcej

Zdrowe jelita

Zdrowe jelita są wynikiem odpowiednio dobranej diety. Warto zadbać o nią prawidłowo, aby uniknąć niepotrzebnych nieprzyjemności.

dowiedz się więcej

Odporność

Odporność możemy podzielić na czynną i bierną, a jej pracę należy pobudzać na różne możliwe sposoby. Ważne są także nasze codzienne nawyki, takie jak zdrowy styl życia, na który składa się zbilansowana dieta i regularna aktywność fizyczna oraz wypoczynek.

dowiedz się więcej
Suplement diety
Ustawienia cookies